Idén till bloggen Glutenfritthem fick sin start igår den 25.3.2014 då vi måste börja med glutenfri kost i vårt hem. Glutenfri kost är inget nytt hos oss, men det är nästan tjugo år sedan sist. Nu gläds vi åt det enorma utbudet av glutenfria produkter. Experimentlustan är stor och då måste det ju bli någon sorts dokumentering, så jag minns vad vi provat på. För mig är det därför naturligt att starta bloggen Glutenfritthem. Nu kommer både jag och andra intresserade åt informationen då den behövs, var än vi är :-) Vi skall prova på färdiga produkter och ibland även glutenfria recept. Recepten som vi provar på är enkla och lättlagade, helt i min smak :-)

söndag 27 april 2014

Glutenfri havregrynsgröt - mättande frukost

Havregrynsgöt är väldigt omtyckt som frukost hemma hos oss. Smaksättningen varierar från gång till gång. Oftast tillsätts smör, honung, kanel, torkade eller färska bär och sen förstås lite mjölk. Det finns nog inget som mättar vår åttaåring lika snabbt som havregrynsgröt. Det är nog hennes favoritfrukost.

Då kosten skall vara glutenfri måste gröten göras av glutenfria havreflingor. För tillfället görs vår gröt av Provena Stora Glutenfria Havregryn. Den här gröten skall koka i 12 minuter då den tillreds på spisen. Sen har vi en god gröt :-)

Precis som namnet också antyder är grynen något större än vanliga havregryn. Gröten kan göras både på spisen och i mikron. Havregrynen kan även användas i bakning och  smoothies. Det finns fler recept på Provenas hemsida.





torsdag 24 april 2014

Vargungar provsmakar glutenfritt

Igår fick jag träffa ett gäng glada vargungar i Kyrkslätt. Det var scouterna som hade sitt möte och jag fick komma med som gäst och berätta om keliaki. 

Vi pratade om vad man inte kan äta och vad man kan äta istället. Vilka glutenfria mjöl det finns och hur man hittar dem i butiken. Vad man kan ha med sig på läger och vad kompisar kan tänka på. Att keliaki inte är smittsamt och att alla kan äta glutenfria produkter.

Naturligtvis bjöd jag även på lite glutenfria smakprov. Först fick alla smaka på glutenfritt knäckebröd, Semper Grovknäcke. Det hör  till Wilmas favoriter. Hon gillar det bättre än vanligt knäckebröd. Samma respons kom från vissa av vargungarna :-)

Här förbereder jag mig inför scoutmötet med temat keliaki. Vargungarna fick hemlagad hallonsaft till de glutenfria smakproven. Det var ett gäng törstiga vargungar som kom in efter en stunds vistelse utomhus.

Efter knäckebrödet blev det dags för Schär Digestive Choc. De här kexen gjorde succé! Det enda jag har att klaga på är att det inte står hur många kex det finns i en förpackning. Nu vet jag. Det finns 12 stycken kex i ett paket. Dom är förpackade i tre påsar, med fyra kex i varje påse. Behändigt att ta med på utflykt.

Avslutningsvis bjöd vi även på Provenas chokladmuffins som Wilma och jag bakat dagen innan. Lite glutenfritt godis bjöd vi också på. Så gissa om det här blev ett populärt scoutmöte :-) Jag fick många tack igen idag då jag mötte några av vargungarna på skolgården.



måndag 21 april 2014

Farinas glutenfria plättmix - behändig att ta med

I kväll då vi kom hem från svärfars sommarstuga var vi alla lite småhungriga. Så jag bestämde mig för att testa Farina plättmix. Jag behövde endast tillsätta mjölk och ägg i mjölblandningen. Sen fick smeten jäsa 30 minuter innan jag började steka plättarna.

Vi använde hälften av mjölmixet. Normalt räcker det nog för 2-3 personer. Har man två hungriga åttaåringar med sig så räcker satsen bara åt dem :-)


Förpackningen innehåller två satser mjölmix, i två små plastpåsar. Behändigt att ta med sig på båten eller då man skall på exempelvis scoutläger. Plättarna kan också göras både mjölk och äggfria.

Plättarna blev fina och goda. Smak och konsistens godkändes av båda plättexperterna. Så plättmixen kommer säkert att användas flitigt i vårt hushåll.

söndag 20 april 2014

Fika med glutenfri Farina chokladbanankaka


Så här under påskhelgen passar vi på att renovera terassen. Mina föräldrar är här och hjälper till. Mamma var snäll och bakade en glutenfri chokladbanankaka av Farina kakmix till fikat. 

Mamma följde receptet, men jag smög in en tesked av vardera fiberhusk och Xantan. I övrigt är det superenkelt recept. Man tillsätter endast ägg och smör i mjölmixen.


Receptet till chokladkakan finns på baksidan av paketet. Där tipsar dom om att tillsätta banan i kakan. Mamma tänkte glömma att lägga i bananen. Så hon skar upp bananen i tunna skivor och tryckte ner skivorna i degen då den redan var i kakformen. Det gick också bra! 

Sen blev det paus i arbetet med terassen. Vi fikade ute i solen. Nu kommer sommarvärmen! Kakan var supergod, saftig och luftig. Igen ett snabblagat och lyckat recept!

torsdag 17 april 2014

Glutenfri Flapjack - ett smarrigt mellanmål

Vi blev fantastiskt glada då vi upptäckte att det finns glutenfri Flapjack. Vi brukar köpa Flapjack på resor och ha dem med i väskan då vi promenerar. Flapjack är så bra att ha då man turistar och energinivån plötsligt blir låg. Efter en Flapjack mår man som en kung igen :-)

Semper har glutenfi Flapjack med körsbär och pumpafrön. Vi kan varmt rekommendera denna bar för alla hugade .-)


En Flapjack tar inte mycket plats i handväskan eller ryggsäcken.  Den kan rädda en utsvulten resenär eller varför inte en skolelev. Finns att få på Prisma i Iso Omena, Esbo.

onsdag 16 april 2014

Glutenfria muffins - luftiga och goda

Det hör nästan till att baka muffins då och då. Så en vacker eftermiddag slog vi till och bakade chokladmuffins av Provena Glutenfri Muffinsmix med chokladbitar. Det var ett enkelt och snabblagat recept. Ett recept som även barn klarar av på egen hand.


Det enda som behövs lägga till mjölmixen är margarin och ägg. Vi lade laktosfritt smör. Jag har läst någonstans att de glutenfria degarna blir bättre med riktigt smör :-) Sen lade vi förstås en tesked Xantan också.

Muffinsarna blev helt fantastiskt luftiga. De nästan smälter i munnen. Vi fick hela 18 muffinsar.

Dekoreringen av muffinsarna sköter Wilma om. Mums vad gott det blev!

måndag 14 april 2014

En god glutenfri bar, Semper Treat

Det gäller ju att hitta några goda glutenfria snacks också, som passar som mellanmål.  Min strävan är att vi har alltid något som man snabbt kan mumsa i sig i både skolväskan och hemma i skåpen.

Det går förstås utmärkt med frukt, men detta är mer tänkt för tillfällen då det inte finns annat att tillgå. Något som kan ligga i väskan vecka efter vecka, tills det plötsligt en dag behövs. Då när hungern slår till och det inte finns något att äta i skolan, eftis eller hemma hos kompis.

Vi har som tur är redan hittat några favoriter. En av dem är den glutenfria Semper Treat. Den med choklad, äppel och hallon är åtminstone mycket omtyckt hos oss.


Denna bar ryms i vilken väska som helst. Smakar gott och mättare en liten mage. Den är köpt på Prisma i Iso Omena, Esbo. Nu har vi faktiskt slut på Sempers Treat, så i kväll skall jag hoppa i bilen och köra till Esbo för att fylla på förrådet. Skall förstås inhandla lite mer också. Det är ju snart påsk!

söndag 13 april 2014

Glutenfritt tårtbotten, luftigt och gott

Min mamma bjöd på tårta igår. Den var glutenfri och helt fantastiskt god. Man kunde inte på något sätt ana att tårtbottnen var gjord på något annat än vanligt vetemjöl.


Mamma hade bakat med Pirkka Glutenfria mjölblandning. Receptet till tårtbotten finns på paketets baksida. Mamma hade följt receptet till punkt och pricka, det är inte som när jag bakar :-) Denna gång rekommenderar jag dock att man följer receptet, för resultatet blev fantastiskt bra.
Så här inbjudande såg slutresultatet ut. Mums!

Mamma hade fyllt tårtan med aprikossylt och grädde. Smarrigt värre!

fredag 11 april 2014

Mörk hålkaka - rikligt med fibrer

Den med keliaki måste tänka på att få i sig tillräckligt med fibrer. Vi äter mycket frukt och gör egna smoothies hemma hos oss, men nu har vi också bakat ett fiberrikt bröd.

Jag har även denna gång använt mig av ett färdigt brödmix, Luminas Mjölmix för mörk hålkaka. Jag följde nästan receptet :-) tillade bara 2 tsk Xantan.

Jag läste någonstans att ett bröd är fiberrikt om mängden fibrer är högre än antalet kolhydrater dividerat med tio. Hundra gram av det här brödet innehåller 63,1 gram kolhydrater. Dela det med 10 så får du 6,31. Mängden fibrer uppges vara 9,7 gram per 100 gram, vilket är mer än 6,31. Så det här brödet håller vad det lovar. Det är ett fiberrikt bröd.

Lumina anger att en portion bröd innehåller endast 8 gram kolhydrater. Så brödet passar även bra för den som följer en mindre strikt lchf kost.

Receptet på baksidan av paketet är lätt och snabblagat. Degen skall dock knådas i 10 minuter. Så jag saknade nästan en degblandare, men det var mödan värt. Jag riktigt kände hur degen blev luftigt av knådningen.

Hålkakorna på jäsning, under en tunn plastfilm.

Hålkakorna blev så fina. Jag skar genast upp dem och lade dem i frysen. Att sedan rosta brödet i samband med upptiningen, mums! Brödet är faktiskt helt otroligt luftigt. Nästa gång skall jag lägga till lite kryddor och kanske pumpafrön, sen kan det här nog bli ett av våra favoritbröd.

onsdag 9 april 2014

Appen för alla som inte tål gluten, laktos, mjölk- eller sojaprotein

Måste bara skriva en text till idag. Smilla skriver om den nya appen Ingredienslexikon av Trygg mat i sin blogg Glutenfritt liv. Jag laddade genast ner den. Ingredienslexikon kostar 3,99€ på App Store.

Appen verkar superb, mer eller mindre en nödvändighet för alla som inte tål gluten, laktos, mjölk- eller sojaprotein. Upptäckte genast att ämnen jag antagit varit helt fria från gluten kanske inte är det. Suck. Jag får fördjupa mig i appens innehåll och kolla genom våra köksskåp en gång till.

Appen är dock bra, fast den ger mig mer arbete :-)

Mättande fröknäcke, min dagliga lyx

Jag har provat på många recept för fröknäcke. Det finns ett otal varianter på nätet. Jag har tillslut ändå hittat mitt favoritrecept. Det är glutenfritt, lchf och mycket mer :-) Jag tycker fröknäcke är lite lyxigt då det är så gott och mättande. Det behövs bara en liten bit fröknäcke med smör och ost på, så är jag mätt.

Rätt regelbundet gör jag fler satser på en gång, senaste helg var det dags igen. Receptet på fröknäcke har jag hittar på bloggen 56kilo, som innehåller många fantastiska recept. 56kilo finns även som app. 

Receptet är snabblagat och gott. Denna gång hade jag ändå lite ont om pumpafrön, som synes på bilden, så jag lade lite extra av allt annat istället. 

Jag har faktiskt inte hittat deodoriserat kokosfett i någon butik än, men jag har tipsat Punnitse & Säästä om produkten. Så jag snart hittar väl snart doedoriserat kokosfett på butikshyllorna. Nu har jag istället använt mig av vanligt kokosfett, så brödet har en liten smak av kokos. Det går säkert att lösa på annat sätt också.

Fröknäcke


1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
½ dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk (Psyllium)
½ dl deodoriserat kokosfett
2½ dl kokande Vatten
1 tsk Havssalt
Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll omedelbart upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en tunn kaka med slickepott.
Grädda på 150° i ca 45-60 minuter. Ta ut och skär ut skivor med tex en pizzaskärare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i ett par timmar. Knäcket ska vara hårt, inte segt.
                                                                                                                          (Recept från 56kilo)
Ett litet tips, som jag fått av svärmor: trä en plastpåse över handen då du trycker ut frödegen på plåten. Fungerar bra med många klibbiga degar :-)

Ja, jag medger. Ingen vidare bild. Men här var det bråttom att få fröbrödet i ugnen. Jag bakade hela söndagen, så ugnen stod på hela dagen. Kan inte fatta att jag ändå redan längtar efter nästa bakdag. Jag som aldrig brukade baka förrän den 25.3 innestående år. Så märkligt det kan bli. Får se hur länge ivern håller i sig.

tisdag 8 april 2014

Xantan och Fiberhusk räddar brödet

Jag använder Xantan och fiberhusk i nästan all glutenfri och lchf bakning. Båda två finns att få i de flesta mataffärer, bland kryddor och övrigt för bakning. Fiberhusk säljs under två namn; Fiberhusk och Psyllium.

Xantan ersätter gluten och gör degen luftig. Xantan ger också brödet en fin skorpa. Knapprigt och gott blir det! Fiberhusk gör brödet saftigare och mindre smuligt. Jag tycker allt blir så bra med dessa två, så jag vågar nästan aldrig lämna bort dem helt då jag bakar. 

Jag köper Fiberhusk i lösvikt hos Punnitse & Säästä, som även har en massa andra glutenfria produkter :-)

Xantan har jag inte hittat i större förpackning eller i lösvikt. Det kommer väl snart, bara vi blir fler som använder oss av Xantan i bakning.

söndag 6 april 2014

Smarrigt lantbröd

Idag bakas det glutenfritt hemma hos oss. Många sorter :-) Filen jag gjorde i söndags blev superb!

För en stund sedan tog jag mitt första lantbröd ut ur ugnen. Jag har bakat med Sempers Lantbrödsmix. Jag använde mig av receptet Lantbröd, som finns på paketets baksida. Naturligtvis kunde jag inte följa receptet slaviskt, utan tillade som vanligt både 2 tsk Xantan och 0,5 dl fiberhusk. Sedan lade jag förstås också till lite extra vätska.

Receptet på baksidan är snabblagat. Tillagning 5 minuter och sen 30 minuter jäsning och slutligen 30 minuter i ugnen. Så enkelt det kan bli, till och med en oerfaren bagare som jag klarar av det.

Jag skar upp mönstret på brödet efter jäsningen. Filékniven kom väl till pass.
Hela familjen har smakat på brödet och alla gillade det. Mycket smarrigt! Även detta bröd kan vi baka fler gånger.

Jag nämnde redan tidigare att vi bakat många sorter idag. Skriver om mer om det senare i veckan. Slit med hälsan tills dess!