Idén till bloggen Glutenfritthem fick sin start igår den 25.3.2014 då vi måste börja med glutenfri kost i vårt hem. Glutenfri kost är inget nytt hos oss, men det är nästan tjugo år sedan sist. Nu gläds vi åt det enorma utbudet av glutenfria produkter. Experimentlustan är stor och då måste det ju bli någon sorts dokumentering, så jag minns vad vi provat på. För mig är det därför naturligt att starta bloggen Glutenfritthem. Nu kommer både jag och andra intresserade åt informationen då den behövs, var än vi är :-) Vi skall prova på färdiga produkter och ibland även glutenfria recept. Recepten som vi provar på är enkla och lättlagade, helt i min smak :-)

fredag 11 juli 2014

Consenzas färdiga glutenfria chokladkaka, behändigt och gott

Det blir inte just av att baka på båten så det är trevligt att det går att hitta färdiga chokladkakor, som är glutenfria.  Igår åt vi Consenzas chokladkaka på båten. Kakan är luftig, god och innehåller till och med chokladbitar. Så det kändes som riktig lyx ute i skärgården :-)

Kakan har lång hållbarhet, behändigt på båten eller semesterresan. Tyvärr minns jag inte därför var jag köpte den. Mitt minne har tydligen inte lika lång hållbarhet som kakan.

Wilma lade upp en kakbit med grädde och banan åt alla. Mums!

torsdag 3 juli 2014

Chokladbrownies med Marianne crush, glutenfritt för eftermiddagsfikat

Idag får vi besök genast då vi kommer hem från simskolan på eftermiddagen. Så nu på morgonen har vi bakat glutenfria brownies av färdig mix från Gluteeniton maailma. Mjölmixen kan man köpa i deras webbutik, men vi har köpt den på Prisma. 

Tillredningen var förstås enkel. Vi tillsatte bara smör, mjölk och ägg. Dessa brownies kan faktiskt göras helt ägg och mjölkfria. Sen kunde jag förstås inte låta bli, som vanligt, att lägga till lite Zantan och fiberhusk. 


Receptet finns på baksidan, på både svenska och finska.

Sen ville vi ha lite mer spännande brownies så vi tillsatte en halv påse Fazers Marianne crush i smeten. Crushen är faktiskt endast laktosfattig. Så för ovanlighetens skull blev det inte helt laktosfritt. Nu då jag skriver detta har vi just lagt smeten i ugnen. Hoppas det blir gott. 

Vår 8-åring gillar Marianne Crush så det blandas i allt möjligt.

Det blev supergoda brownies som vi åt med grädde och glass! Enkelt och snabbt. Rekommenderas!

tisdag 1 juli 2014

Putte glass - Sias glutenfria glasstrut

Ni har vi provsmakat Sias gluten- och laktosfria Putte glasstrutar. Strutarna säljs i en förpackning med sex strutar. Själva förpackningen är väl rätt så lockande för barn, men strutarna är något mindre än vanligt och deras omslag rätt så anspråkslöst. Ser tyvärr inte så inbjudande ut. Man tappar lite av glädjen att få äta glass då man ser den trista struten. 

Sen är själva glassen rätt god, men våffelstruten är något för porös. Lite svårhanterlig för små barn. Våfflan är vit. Inte brun och fin som på paketet. På insidan av våfflan finns choklad, men den känner man ingen smak av. Ingen av oss gillade våfflan. Den kändes blek, seg, smaklös och porös. Jag tror faktiskt inte att vi köper denna glass fler gånger, fast själva glassen var god. Synd, vi som var så glada över att det kom ut en till gluten- och laktosfri glasstrut. 

Våfflan på bilden motsvarar inte verkligheten. Synd.