Idén till bloggen Glutenfritthem fick sin start igår den 25.3.2014 då vi måste börja med glutenfri kost i vårt hem. Glutenfri kost är inget nytt hos oss, men det är nästan tjugo år sedan sist. Nu gläds vi åt det enorma utbudet av glutenfria produkter. Experimentlustan är stor och då måste det ju bli någon sorts dokumentering, så jag minns vad vi provat på. För mig är det därför naturligt att starta bloggen Glutenfritthem. Nu kommer både jag och andra intresserade åt informationen då den behövs, var än vi är :-) Vi skall prova på färdiga produkter och ibland även glutenfria recept. Recepten som vi provar på är enkla och lättlagade, helt i min smak :-)

onsdag 26 mars 2014

Vi firar vårt nya liv med chokladfondant!

Igår var det första dagen på vårt nya glutenfria liv. Det måste naturligtvis firas! Man måste hitta glädjen i allt. Positiv inställning gör vardagen lättare.

Jag plöjde runt i butiker och köpte hem mjöl, kex, bröd, knäckebröd, flingor, flarn, godis, mellanmål och allt möjligt annat glutenfritt. Sen kom jag hem och tömde skåpen på allt icke glutenfritt och efter ett fasligt putsande och gnidande fyllde jag skåpen med allt det nyinköpta. Sen tog jag itu med den utlovade chokladfondanten, som nu plötsligt måste vara glutenfri.

Grundreceptet till min chokladfondant är Tommy Myllymäkis recept, med några små justeringar. Kolla in Tommys film, där kommer några bra tips!

Jag bytte ut mjölet till Sunnuntais glutenfria mjöl. Sen lade jag till en tesked Fiberhusk/Psyllium och Xantan. I övrigt gjorde jag en halv sats helt enligt receptet. Resultatet kan sammanfattas med bara ett ord: Mums!


Sunnuntai glutenfria mjölmix passar utmärkt till chokladfondant.

Xantan ersätter glutenet. Det ger brödet eller bakverken rätt konsistens. Jag brukar använda Xantan även i LCHF-bakverk. Fiberhusk/Psyllium köper jag i lösvikt i Punnitse ja Säästä. Psyllium säljs även i vanliga mataffärer i lite mindre förpackning.

Tyvärr hann jag inte ta någon bild på chokladfondanten. Vi var för glupska :-) Jag kan dock lova att det lönar sig att prova på receptet, vare sig man gör det glutenfritt eller inte. Receptet är enkelt, billigt och snabblagat. Smaken oförglömlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar