Idén till bloggen Glutenfritthem fick sin start igår den 25.3.2014 då vi måste börja med glutenfri kost i vårt hem. Glutenfri kost är inget nytt hos oss, men det är nästan tjugo år sedan sist. Nu gläds vi åt det enorma utbudet av glutenfria produkter. Experimentlustan är stor och då måste det ju bli någon sorts dokumentering, så jag minns vad vi provat på. För mig är det därför naturligt att starta bloggen Glutenfritthem. Nu kommer både jag och andra intresserade åt informationen då den behövs, var än vi är :-) Vi skall prova på färdiga produkter och ibland även glutenfria recept. Recepten som vi provar på är enkla och lättlagade, helt i min smak :-)

fredag 11 april 2014

Mörk hålkaka - rikligt med fibrer

Den med keliaki måste tänka på att få i sig tillräckligt med fibrer. Vi äter mycket frukt och gör egna smoothies hemma hos oss, men nu har vi också bakat ett fiberrikt bröd.

Jag har även denna gång använt mig av ett färdigt brödmix, Luminas Mjölmix för mörk hålkaka. Jag följde nästan receptet :-) tillade bara 2 tsk Xantan.

Jag läste någonstans att ett bröd är fiberrikt om mängden fibrer är högre än antalet kolhydrater dividerat med tio. Hundra gram av det här brödet innehåller 63,1 gram kolhydrater. Dela det med 10 så får du 6,31. Mängden fibrer uppges vara 9,7 gram per 100 gram, vilket är mer än 6,31. Så det här brödet håller vad det lovar. Det är ett fiberrikt bröd.

Lumina anger att en portion bröd innehåller endast 8 gram kolhydrater. Så brödet passar även bra för den som följer en mindre strikt lchf kost.

Receptet på baksidan av paketet är lätt och snabblagat. Degen skall dock knådas i 10 minuter. Så jag saknade nästan en degblandare, men det var mödan värt. Jag riktigt kände hur degen blev luftigt av knådningen.

Hålkakorna på jäsning, under en tunn plastfilm.

Hålkakorna blev så fina. Jag skar genast upp dem och lade dem i frysen. Att sedan rosta brödet i samband med upptiningen, mums! Brödet är faktiskt helt otroligt luftigt. Nästa gång skall jag lägga till lite kryddor och kanske pumpafrön, sen kan det här nog bli ett av våra favoritbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar