Idén till bloggen Glutenfritthem fick sin start igår den 25.3.2014 då vi måste börja med glutenfri kost i vårt hem. Glutenfri kost är inget nytt hos oss, men det är nästan tjugo år sedan sist. Nu gläds vi åt det enorma utbudet av glutenfria produkter. Experimentlustan är stor och då måste det ju bli någon sorts dokumentering, så jag minns vad vi provat på. För mig är det därför naturligt att starta bloggen Glutenfritthem. Nu kommer både jag och andra intresserade åt informationen då den behövs, var än vi är :-) Vi skall prova på färdiga produkter och ibland även glutenfria recept. Recepten som vi provar på är enkla och lättlagade, helt i min smak :-)

tisdag 8 april 2014

Xantan och Fiberhusk räddar brödet

Jag använder Xantan och fiberhusk i nästan all glutenfri och lchf bakning. Båda två finns att få i de flesta mataffärer, bland kryddor och övrigt för bakning. Fiberhusk säljs under två namn; Fiberhusk och Psyllium.

Xantan ersätter gluten och gör degen luftig. Xantan ger också brödet en fin skorpa. Knapprigt och gott blir det! Fiberhusk gör brödet saftigare och mindre smuligt. Jag tycker allt blir så bra med dessa två, så jag vågar nästan aldrig lämna bort dem helt då jag bakar. 

Jag köper Fiberhusk i lösvikt hos Punnitse & Säästä, som även har en massa andra glutenfria produkter :-)

Xantan har jag inte hittat i större förpackning eller i lösvikt. Det kommer väl snart, bara vi blir fler som använder oss av Xantan i bakning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar